web tasarım teklifi al
CreaBlog

Web Tasarım’da Kullanıcı Etkileşimini Daha Erişilebilir Hale Getirmenin 6 Temel Yolu

Web Tasarım’da Kullanıcı Etkileşimini Daha Erişilebilir Hale Getirmenin 6 Temel Yolu

Dijital ürünlerin dünyada devrim yarattığına şüphe yok. Hayatımızda internete erişimin bir insan hakkı olarak ilan edildiğini görmeye başladık.



Sonsuz görünen bilgilerden her zaman sadece birkaç tık uzaktayız. Vergilerimizi ödemekten ve market siparişlerimizi vermeye birçok resmi devlet işlemizi bile web siteleri üzerinden etkileşime girmeye ve online olarak her şeyi yapabilir durumdayız. Buna rağmen, tüm dijital deneyimlere erişilemez.

Erişilebilir bir web sitesi, iyi tasarlanmış ve kodlanmış bir web sitesidir. Tasarımcıların sezgisel kullanıcı arayüzleri ve deneyimleri oluşturmak için çalışırken erişilebilirlik hakkında düşünmeleri önemlidir.

Web tasarımında göz önünde bulundurulması gereken bir çok temel kullanılabilirlik alanı olduğunu göz ardı etmemek gerek. Sitenizi veya uygulamanızı kullanan, istediklerini başkaları kadar hızlı ve kolay bir şekilde bulmayı uman çeşitli  insanlar vardır.

İşte web sitenizi daha erişilebilir hale getirecek bazı şeyler.

Kullanıcıların sayfaları ve içeriği yeniden boyutlandırmasına izin verin


Kullanıcılar, ürününüzü birçok farklı cihazda çeşitli ekranlardan görüntülüyor. Kullanıcıların, ihtiyaçlarına göre içeriği yeniden boyutlandırabilecekleri işçilik deneyimlerinden keyif alıyoruz. Şu senaryoyu hayal edin: Bir kullanıcı bir alana bilgi girer ve sayfa otomatik olarak alanı yakınlaştırır. Bu konumda, kullanıcının gerçekleştirdiği eylemi sağlamak için uzaklaştırma veya yakınlaştırma yeteneğine sahip olması gerekir. Bunu kolayca yapılabilir hale getirmek, kusursuz bir deneyim yaratır.

Arama buton ve barlarının kolay bulunmasını ve kullanılmasını kolaylaştırın


Kullanıcı deneyiminin ortak bir amacı, bir arama barına bilgi girmek için gereken tıklama miktarını sınırlamak gibi kullanıcının bir görevi tamamlaması için gereken çabayı en aza indirmek olmalıdır. Örneğin aramaya başladığı an otomatik tamamlama özelliği ile sonuçları kısa yoldan göstermek gibi.

Tüm resimlere alt metin ekleyin


Alt etiketlerin faydaları SEO'nun ötesine uzanır. Alternatif metin, görme engelli kişilerin resimlerinizi anlamasını da kolaylaştırır. Bu, özellikle tamamen dekoratif olmayan resimler için önemlidir.

Alternatif metin kısa tutulmalıdır. Çoğu ekran okuyucusu metni yaklaşık 125 karakterle kestiğinden, bu sayı veya altında tutulması önerilir. Instagram, 2018'de nihayet platformlarında bir alternatif metin işlevi sunduğunda manşetlere girdi. Diğerlerinin yanı sıra bu hareket, erişilebilir kullanıcı arayüzünün bir trend olmadığının, standart olduğunun erken bir işaretiydi.

Bölüm başlıklarını kullanın


Tıpkı bir kitap veya bir sokak tabelası gibi, dijital ürünlerin de bilgiyi düzenleyen, yönlendiren ve kullanıcıyı bir sonraki adıma taşıyacak şekilde sunması beklenir.

Bir blogdaki veya bir sayfanın üst kısmındaki bir alt başlık gibi bölüm başlıkları, kullanıcıların okuduklarını hatırlamalarına yardımcı olur. Bir ankette, katılımcıların% 67'si sayfadaki başlıklar arasında gezinmeyi tercih ettiklerini belirtmişlerdir. Bu bulgu, "arama barı ile bul" özelliğini kullanmaktan, sayfanın bağlantılarında gezinmekten ve tüm sayfayı okumaktan daha üst sıralarda yer aldı.

Renk kontrastlarını doğru kullanın


Belki de, maksimum okunabilirliği sağlamak için doğru renk kontrastını kullanmaktır, kullanıcı ara yüzünüzü daha erişilebilir hale getirmenin anahtarıdır. Metninizin arka planla yeterli kontrastı olmadığını veya yazım boyutunuzun kontrastını tamamlamadığını fark edeceğiniz zamanlar olabilir. Renkleri daha erişilebilir hale getirmek web sitenizi de erişilebilir ve kullanıcı deneyimlerini arttıracağını unutmayın.

Ana Menü ve linklerinizde metin kullanın


Bu şekilde, menü öğelerini bulmakta güçlük çeken kullanıcıları dikkate alır: hangi sekmenin üzerine geldiklerini bilmek ve sitenin neresinde olduklarını anlamak. Olası bir çözüm, bir kullanıcı bir sayfadaki menü öğesinin üzerine geldiğinde, ekran okuyucunun bağlantı metnini okuyarak söz konusu düğmeyi yüksek sesle okumasına olanak tanır.

Sezgisel olarak, kullanıcı bu öğeye tıklar ve seçtiği sayfaya yönlendirilir. Ayrıca tıklanabilir alanlar için 44 piksele 44 pikselden daha küçük olmayan cömert boyutlar sağlanması önerilir. Menüde gezinme, kullanım durumundan bağımsız olarak herhangi bir sitenin en önemlilerinden biridir. Resimlerin açıklamalarını eklemek için alternatif metin kullanmaya benzer şekilde, bağlantı metinleri kullanıcının gezinmesiyle ilgili öğelerde yardımcı olabilir.