web tasarım teklifi al
CreaBlog

Web Sitesi Nasıl Tasarlanır 2022: Adım Adım Kılavuz

Web Sitesi Nasıl Tasarlanır 2022: Adım Adım Kılavuz Teknoloji ilerledikçe, ne kadar karmaşık olduklarının farkına bile varmadan daha fazla görevi başarmamızı sağlıyor. Web sitesi tasarlarken nasıl olduğunu öğrenmek bunlardan biri olacaktır.

Web sitesi tasarımcılarının gelişimi sayesinde, web sitesi sahibi olabilir ve kendi etkileyici çevrimiçi varlığınızı oluşturabilirsiniz. Profesyonel web tasarım özelliklerini kullanarak gelir elde edebilir, hayranlardan oluşan bir topluluğu besleyebilir ve markanızı çevrimiçi ortamda tanıtabilirsiniz.

Peki, web tasarımı nedir ve nasıl başlanır? Sizi doğru yola sokmak için ihtiyacınız olan bilgiye sahibiz. Bu eksiksiz kılavuz, web sitesi oluşturucunuzu ve alan adınızı seçmekten sitenizin her bir öğesini nasıl tasarlayacağınızı anlamaya kadar, 2022'de nasıl web sitesi tasarlayacağınız konusunda size yol gösterecektir:

Bir web sitesi nasıl tasarlanır

  • Hedefinizi belirleyin
  • Web sitesi tasarımcısı seçin
  • Düzeninizi tanımlayın
  • Alan adınızı belirleyin
  • İçeriğinizi toplayın
  • Doğru sayfaları ekleyin
  • Web sitenizin öğelerini tasarlayın
  • İhtiyacınız olan profesyonel araçları seçin
  • Herkes için erişilebilir hale getirin
  • Mobil için optimize edin
  • SEO'nuzu güçlendirin
  • Ziyaretçilerle etkileşim kurun
  • Geri bildirim isteyin
  • Yayınlayın ve Güncelleyin

01. Hedefinizi belirleyin


Bir web sitesi tasarlamadan önce, neyi başarmak istediğiniz konusunda net olun. Bu kadar çok web sitesi türü varken, hangi türün hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacağına karar vererek başlamalısınız:

  • Ürünlerinizi satmak için bir online e-ticaret
  • Sanatınızı sergilemek için bir portföy web sitesi
  • İşletmenizi yönetmek ve büyütmek için kurumsal web sitesi
  • Potansiyel işverenlerin dikkatini çekmek için bir özgeçmiş web sitesi
  • Bilginizi dünyayla paylaşmak için bir blog
  • Düğünler, partiler ve şirket etkinlikleri için bir etkinlik web sitesi
  • Baskıları sergilemek ve satmak için bir fotoğraf sitesi
  • Yeni müşteriler ayırtmak için bir fitness web sitesi
  • Online siparişler, teslimat ve ödeme konusunda yardımcı olacak bir restoran web sitesi

Hangi türe ihtiyacınız olduğuna karar verdiğinizde, heyecan verici kısma başlamanın zamanı geldi: sitenizi tasarlamak. Bu yolculuğa çıkarken, kapsayıcı amacınızı aklınızda tutun ve tasarımın hedeflerinize ulaşmanıza nasıl yardımcı olacağını düşünün.

Bir web sitesi tasarlamaya devam ederken, ekleyeceğiniz öğelerin seçiminizin neyi başarmak istediğinize bağlı olarak değişeceğini göreceksiniz. Örneğin, fotoğraflarınızı online satmak istiyorsanız, çalışmanızı bir portföy biçiminde görüntülemeyi ve baskı satabileceğiniz bir online e-ticaret eklemeyi deneyin. Veya, bir iş bulma hedefiyle bir web sitesi oluşturuyorsanız, basit ve profesyonel bir özgeçmiş web sitesi süslemesiz, ihtiyaçlarınızı mükemmel bir şekilde karşılayabilir.

Hedefinize uygun bir tasarım tasarlama konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, ilham almak için web sitesi referanslarımıza bakın.

02. Web sitesi tasarımcınızı seçin


Artık hedefinizi belirlediğinize göre, bir sonraki adımınız bunu başarmak için doğru web sitesi tasarımcısını seçmektir. Bu konudaki seçiminizde en büyük etken bu web sitesine ayırdığınız bütçe olacaktır. Çünkü tasarımlar, hazır web sitesi veya özgün tasarıma sahip web siteleri olarak ikiye ayrılacaktır.

Hazır web sitesi
Hazır siteler web sitesi tasarımcılarının hazır yazılımlara uyguladığı temalardan oluşturulmaktadır. Haliyle maliyet olarak düşük bütçelerle web sitesi sahibi olabilirsiniz. Ancak tasarımlar temalardan ibaret olduğu için tasarımda ve yazılım ileyişinde çokta özgür kalmayacaksınız. Bu tercihi yaparken düşük bütçe, sırf “web sitem olsun adım adresim görünsün” diyenler için biçilmiş kaftan.

Özgün tasarım web siteleri
Özgün tasarım web sitesi tercihiniz ise internet ortamında diğer sitelerden benzersiz bir görünüme sahip olacağınız ve yazılım işleyişinde istediğiniz mantıkla bir web sitesine sahip olabilirsiniz. Öz tasarımlar sizi ve hedefinizi daha net yansıtacağından kitlelerin sitenize ulaştığında etkileşim sorunu kalmayacağından emin olabilirsiniz. Tabi maliyetler değişken olduğundan net bir rakam belirlemek pek mümkün olmayacaktır ama hazır siteden daha yüksek bütçe ayırmanız gerekeceğini unutmayın.

03. Düzeninizi tanımlayın


Web sitenizin düzenini kavramsallaştırmanın zamanı geldi . Sıfırdan başlamak istiyorsanız, başlamadan önce web sitenizin tasarımını kağıt üzerinde haritalamak isteyebilirsiniz. Ancak başka bir seçenek de, profesyonel bir tasarımcı tarafından oluşturulmuş önceden tasarlanmış bir düzen olan bir şablon kullanmak olabilir.

İster bir iş web sitesi, bir blog veya bir kişisel web sitesi oluşturmak istiyor olun, her tür web sitesi için tasarım şablanları bulmanız veya yaptırmanız mümkün. Sevdiğiniz bir düzeni bulana kadar yüzlerce seçeneğe göz atarak başlayın. Ardından, tüm öğelerini tamamen özelleştirerek ve metin, resim ve renk gibi ayrıntıları kaldırarak, ekleyerek veya değiştirerek onu kendinize ait hale getirebilirsiniz.

Bu tasarımlardan, çok sayfalı bir şablon ile tek sayfalık bir şablon arasında seçim yapabilirsiniz. Web siteniz çok miktarda içerik içeriyorsa, muhtemelen çok sayfalı bir siteyi tercih edeceksiniz. Ancak, görüntülenecek daha az içerik olduğu için tek sayfalık bir web sitesine gitmek isteyebilirsiniz. Bu modaya uygun seçenek, açılış sayfaları, etkinlik web siteleri ve diğer kısa biçimli içerik siteleri için popüler bir seçimdir.  

Profesyonel ipucu: Web tasarımınızın akışını sağlamanın yaratıcı ilham almaktan daha iyi bir yolu yoktur. Başlamak için iyi bir yol, doğru olan web sitesi örneklerine bakmaktır. Bir kağıt kalem alın ve en iyi web sitesi tasarımlarından bazılarına göz atarken beğendiğiniz fikirleri not edin.

04. Alan adınızı belirleyin


Basit bir ifadeyle, alan adınız internetteki adresinizdir. Ziyaretçilerinizin tarayıcılarının çubuğunda "www" işaretinden hemen sonra göreceği şey budur.

Alan adınızı seçmek, çevrimiçi başarı için çok önemlidir. Özelleştirilmiş etki alanına sahip web siteleri, internet kullanıcıları tarafından otomatik olarak daha profesyonel ve güvenilir olarak algılanır.

Akıllıca seçildiğinde, bir alan adı arama motorlarının (Google ve Bing gibi) web sitenizin ne hakkında olduğunu anlamasına da yardımcı olur. Bu önemlidir çünkü web sitenize daha fazla trafik çekmeye yardımcı olur.

Şimdi, markanız için bir alan adını nasıl seçersiniz? Unutulmaz kılmak için not alın:

Kısa: Ne kadar uzun olursa, ziyaretçilerin onu yanlış yazma olasılığı o kadar yüksek olur.
Basit: Sembollerden, özel karakterlerden ve sayılardan kaçının.
Profesyonel: Alan adınız, karışıklığı önlemek için kendi adınızı veya işletme adınızı içermelidir.
Uyarıcı: İşletmenizle ilgili kelimeleri dahil ederek alan adınıza ne yaptığınıza dair ipucu.

Bu alan adı kayıt araçlarını kullanarak hayalinizdeki alan adının bulunup bulunmadığını öğrenebilirsiniz. En iyi seçiminiz hala kapmak için hazırsa, sanal mülkünüzü almaktan çekinmeyin. Değilse, panik yapmayın. Kelime sırası ile oynayarak veya başına sonuna ekler ekleyerek orijinal seçiminizin farklı varyasyonlarını deneyin.

Profesyonel ipucu: Bir alan adı seçmek aynı zamanda doğru alan uzantısını kullanmak anlamına gelir. .org'dan .com ve .net'e kadar üst düzey alan adı uzantısı arasından seçim yapabilirsiniz. İşletme türünüze ve coğrafi konumunuza uygun olanı kullanmak en iyi uygulamadır.

05. İçeriğinizi toplayın


Tasarımınızın temellerini attığınıza göre, artık pratik yapmanın ve web sitenizde yer alacak içeriği hazırlamanın zamanı geldi. Bu, resimlerinizi, metninizi, logonuzu, videolarınızı ve daha fazlasını içerir.

Benzersiz ve markalı içerik sunduğunuzdan emin olmak için mümkün olduğunca kendi malzemenizi kullanın. Orijinal içerik kullanmıyorsanız, kaynaklarınızı yasal olarak edindiğinizden emin olun.

Web sitenizde bol miktarda materyal bulundurmak harika olsa da, her zaman kaliteyi niceliğin önüne koymayı unutmayın. Dikkat süresinin azaldığı bir çağda, ziyaretçilerinizin dikkatini çekmenin en iyi yolu, yalnızca en iyi içeriğinizi sergilemektir.

Son olarak, içeriğinizin tamamen markalı olduğundan emin olun. Web sitenizi çevrimiçi bir kişi olarak düşünün - yazılı içerikten kullandığınız renklere ve yazı tiplerine kadar her şey kim olduğunuzu veya marka kimliğinizin ne olduğunu yansıtmalıdır.

Profesyonel ipucu: Pazarlama oyununda yeni misiniz veya marka dilinizi keskinleştirebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? O zaman bize ulaşın.

06. Doğru sayfaları ekleyin


Her işletme benzersizdir ve her web sitesi de benzersizdir. Bununla birlikte, site ziyaretçilerinizin görmeyi bekleyeceği bazı geleneksel bölümler vardır. Çok sayfalı bir web sitesi tasarımı yapacaksanız, işte olmazsa olmaz sayfalardan bazıları:

Ana sayfa : İyi bir ilk izlenim bırakmak için tek şansınız var ve o da ana sayfanız. Ziyaretçilerin göreceği ilk şey olacağından, temiz, düzenli ve göz alıcı bir ana sayfa tasarımı hedefleyin. Kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı netleştirmeli ve ziyaretçilerin sitenizde gezinmesi için bir başlangıç noktası olarak hizmet etmelidir.
En önemli bilgileri içerdiğinden emin olun: logonuz, işletmenizin adı ve ziyaretçileri daha fazla gezinmeye davet eden bir gezinme menüsü. Bu temel bilgileri edindikten sonra, ziyaretçilerle etkileşim kurmak için buraya ne tür web sitesi arka planı, görüntüler, yazılı içerik ve harekete geçirici mesajlar ekleyebileceğinizi düşünün.

Hakkımızda sayfası: Bir Hakkımızda sayfası ile hikayenizi anlatın ve değerlerinizi, yöntemlerinizi ve markanızı tanımlayan diğer bilgileri paylaşın. İlk kişiyi (“Ben” veya “Biz”) kullanarak yeni ziyaretçileri karşılayın, çünkü bu, samimi bir samimiyet ve sıcaklık dokunuşu katar. Ayrıca, müşteriler her zaman bir işletmenin arkasındaki yüzü görmekten hoşlandıkları için kendinizin veya ekip üyelerinizin bir resmini eklemeyi unutmayın.

İletişim sayfası: Ziyaretçiler size ulaşmak istediğinde size kolayca ulaşabilmelidir. İşte burada bir iletişim sayfası devreye giriyor. Telefon numaranızı, posta adresinizi, iş e-posta adresinizi ve sosyal medya hesaplarınızı eklediğinizden emin olun. Ayrıca, ziyaretçilere ulaşma ve anında yanıt alma şansı veren bir canlı sohbet widget'ı veya mesajlarını doğrudan siteniz üzerinden yazabilecekleri bir iletişim formu eklemeyi de düşünebilirsiniz.

Ürün veya hizmet sayfanız: Ürün sayfası (veya sektörünüze bağlı olarak hizmet sayfası), ziyaretçilerinizin neler sunduğunuzu keşfettiği ve ikna olmuşlarsa kredi kartlarını çıkardıkları ve satın aldıkları yerdir.

Bir ürün veya hizmet sayfasını göz önünde bulundurarak bir web sitesi tasarlarken, bazı önemli öneriler şunlardır: Yüksek kaliteli ürün fotoğrafları ekleyin, net ve ilgi çekici ürün veya hizmet açıklamaları yazın ve koşullarınız (nakliye, iade veya iptal gibi) konusunda şeffaf olun.

Blog: Blog oluşturmak , uzman olarak itibarınızı artırır, sadık bir topluluk oluşturmanıza yardımcı olur ve web sitenize trafik çekmenin etkili bir yoludur.

Doğuştan bir yazar değilseniz, endişelenmeyin - düşündüğünüzden daha fazla söyleyecek çok şeyiniz var. Müşterileriniz (başarı hikayeleri, proje çalışmaları, röportajlar) veya kendiniz (katıldığınız etkinlikler, yeni çalışanlar ve daha fazlası) hakkında yazabilirsiniz. Ancak en değerli blog fikirleri kendi uzmanlığınızdan gelecek. Okuyucularınız karşılaştığınız sorunları çözmek için kullandığınız ipuçlarını, yöntemleri ve tüyoları keşfetmeye bayılacak ve katma değeri kesinlikle takdir edecek.

Görüşler: Dürüst bir referans sayfası, web sitenizin tasarımına mükemmel derecede etkili bir bölümdür. Araştırmalar, memnun müşterilerin %77'sinin olumlu bir deneyim yaşadıktan sonra işletmenizi veya hizmetinizi bir arkadaşına tavsiye edeceğini gösteriyor. Web sitenizin amacı yeni müşteriler getirmekse, ağızdan ağza iletişimin gücünden yararlanın ve memnun müşterilerinizin sizin için satış yapmasına izin verin.

Açılış sayfası: Bir açılış sayfası, sitenizin ön izlemesi görevi görür ve ziyaretçileri ana sayfanıza ulaşmadan önce selamlar. Bu, yüksek kaliteli görseller veya ilginç metinler kullanarak ziyaretçilerle etkileşim kurmanın veya özel bir teklif veya etkinliği tanıtmanın harika bir yoludur.

SSS sayfası: Bir SSS sayfası organize ve yapılandırılmış bir şekilde genel sorulara hızlı ve basit cevapları ile ziyaretçiler sağlayan web sitenizde özel bir sayfadır. Otomatik yanıtlar sağlayarak zamandan tasarruf edebilir ve kullanıcılar için harika bir deneyim sağlatabilirsiniz.

07. Web sitenizin öğelerini tasarlayın


İçeriğinizi hazırladınız, alan adınızı belirlediniz ve web sitenizin sayfalarını kurdunuz. Resmi olarak web sitenizin öğelerini tasarlamanın zamanı geldi.

Bu bölümde, web sitenizi bir araya getirecek tüm detaylardan ve bunların nasıl uyumlu bir tasarım oluşturacak şekilde düzenlenebileceğinden bahsedeceğiz. Sonuç olarak, bu kararlar marka kimliğiniz tarafından yönlendirilmelidir. Bunun da ötesinde, kullanılabilirliği aklınızda bulundurun: web siteniz her zaman kolay gezinmeyi kolaylaştırmalı ve ziyaretçilere ilgi çekici bir deneyim sunmaya çalışmalıdır.

Bir web sitesi tasarlamayı öğrenirken üzerinde çalışılması gereken bazı unsurlar şunlardır: 

Web sitesi mimarisi: Ziyaretçilere en iyi web sitesi gezinme deneyimini sağlamak için sayfalarınızın birbirine düzgün şekilde bağlanması gerekir. Bir gezinme menüsü ekleyerek ve dahili bağlantılar uygulayarak ziyaretçilerin ihtiyaç duydukları sayfaları kolayca bulabilmelerini sağlayın. Sonuç olarak, “iki tıklama kuralı”nı takip edin: Ziyaretçileriniz, nerede olurlarsa olsunlar sitenizin herhangi bir sayfasına erişmek için bir kereden fazla tıklamak zorunda kalmamalıdır.

Menü: Tasarımınızın bu merkezi öğesi, web sitenizde yer alan farklı öğeleri görüntüleyerek ziyaretçilerin bir sayfadan diğerine kolayca bulmasını ve gezinmesini sağlar. Web sitesi menüleri, standart yatay başlık menüsünden yoğunlaştırılmış hamburger menüsüne kadar çeşitlilik gösterir. Hangi stili seçerseniz seçin, sitenizin her sayfasında erişilebilir hale getirmeniz ve ekranın kümelenmesini önlemek için öğe sayısını minimumda tutmanız önerilir.

Renkler: Renk psikolojisi, farklı renk tonlarının insan davranışı üzerinde farklı etkileri olduğunu kanıtlar, bu da onu web sitesi tasarımının bu kadar önemli bir yönü yapan şeydir. Web sitenizin renk şemasını seçerken genel bir kural, kendinizi üç tonla sınırlamaktır: bir ana renk (karışımın %60'ı), bir ikincil renk (%30) ve bir vurgu rengi (%10). Elbette, marka renklerini kendiniz veya işletmeniz için zaten sağlamlaştırdıysanız, bunlara dahil edilmelidir.

Yazı Tipleri: Web siteniz için en iyi yazı tiplerini seçerken, okunaklı (hem masaüstü hem de mobil cihazlarda) ve marka kimliğinizle tutarlı olanları seçin. Tipografi dünyası çok geniş olsa da, görsel kaostan kaçınmak için en fazla üç yazı tipi seçin.

Üstbilgi ve altbilgi: Web sitenizin üstbilgisi ve altbilgisi sırasıyla web sitenizin en üstünde ve altında bulunur. Bu öğelerin her ikisi de kullanılabilirliği ve etkileşimi artırmak için web sitenizin tasarımında kullanılabilir.

Bir web sitesi başlığı, ziyaretçilerin kendi logonuz veya gezinme menünüz gibi hemen keşfetmesini istediğiniz özellikleri eklemek için harika bir yerdir.

Bir web sitesi alt bilgisi hemen görülmese de ziyaretçilerinize çeşitli şekillerde yardımcı olmak için kullanılabilir. Örneğin, iletişim bilgilerinizi, sosyal medya düğmelerinizi veya bir e-posta kayıt formunu eklemeniz için harika bir yerdir.

Hareket: Bu, web sitenizin tüm statik olmayan öğelerini ifade eder ve ziyaretçilerin dikkatini çekmeye çalışırken çok kullanışlı olabilir. Hareket, web sitesi tasarımınızda birçok şekilde, boyutta ve konumda olabilir: etkileşimi teşvik etmek için üzerine gelme efektleri uygulamak, hatta tam bir video arka planı yüklemek.

Animasyonlar sitenizi kesinlikle zenginleştirecek olsa da, bunları ölçülü olarak kullanın. Bu kılavuz, web sitenizin tasarımına animasyon eklemenin tüm yapılması ve yapılmaması gerekenleri açıklamaktadır.

Kaydırma efektleri: Adından da anlaşılacağı gibi, ziyaretçiler sitenizi yukarı veya aşağı kaydırdığında kaydırma efektleri görünür. Gelişmişlikleri dikkat çekme potansiyeline sahiptir, ancak en önemlisi, bir web sitesi sayfasının farklı katmanları arasında yumuşak bir geçiş oluşturmaya yardımcı olurlar.

Böyle bir etki paralaks kaydırmadır. Bu profesyonel 3D efekti, sayfanıza derinlik hissi katarak canlı bir tarama deneyimi sağlar. Bu, diğer kaydırma efektleriyle (gösterme veya yakınlaştırma gibi) kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Favicon: Bir favicon web sitenize bir web sitesi tarayıcıda kullanılacak küçük bir simgedir. Tarayıcınızda bu sekmeye bakmak için bir saniye ayırın ve sol köşede küçük bir Studyocrea Logosu göreceksiniz - bu bir favicondur.

Küçük boyutuna rağmen favicon, çok fazla sekmenin açık olduğu anlarda kullanıcıların web sitenizi bulmalarına yardımcı olmak için harika bir araçtır. Ayrıca logonuzu ekstra bir yerde sunarak web sitenizin markalaşmasına katkıda bulunacaktır ve keskin görünümü web site tasarımınıza profesyonellik ölçüsü katmaktadır.

Boşluk: Bu, web sitenizin hiçbir şey içermeyen alanıdır. Tüm bu boş alandan mı korktunuz? Korkmayın. Artan beyaz alan kullanımı moda olmakla kalmaz, beyaz alanlar aynı zamanda ziyaretçilerinize görüntüler veya içerik parçaları arasında “nefes almaları” için alan sağlayarak çok daha iyi bir kullanıcı deneyimine katkıda bulunur.

Profesyonel ipucu: Leonardo da Vinci gibi sanatçılar bir web sitesinin nasıl tasarlanacağı hakkında ne söylemeli? Çok, hayal ediyoruz. Yüzyıllardır sanatı ve tasarımı yöneten kuralların bir kısmı internet için de geçerli. Dengeden simetriye, tasarımın 7 temel ilkesinin web sitelerine nasıl uygulanabileceğini keşfedin.

08. İhtiyacınız olan profesyonel araçları seçin


İnternet, dünyanın en önemli pazarlarından biri haline geliyor. 2022'de dünya çapında 2,14 milyardan fazla insanın çevrimiçi ürün ve hizmet satın alacağı tahmin ediliyor. Hem yaratıcı hem de profesyonel düşünenler için, aşağıdaki araçlardan bazılarını web sitenize eklemek, verimli ve güvenli işlemleri kolaylaştırmaya yardımcı olabilir.

Sitenizi tasarlamanıza daha fazla yardımcı olmak için, her büyüklükteki ve sektördeki işletmelerin müşterilerle etkileşime girmesine yardımcı olacak çeşitli ısmarlama çözümleri kapsar. Bu özellikleri dahil etmek, web sitenizi yalnızca iyi görünecek şekilde değil, aynı zamanda sorunsuz bir şekilde çalışacak şekilde yükseltir:

Rezervasyon yazılımı: Bir hizmet işletmesi işletiyorsanız, web sitenizin 7/24 çevrimiçi rezervasyon ve ödeme alabilmesi gerekir. Zamanlama yazılımı tam da bunu yapıyor. Müşterilerin çevrimiçi olarak randevu almalarına izin vermekten personelinizin takvimlerini yönetme yeteneğine kadar piyasadaki en gelişmiş seçenekleri içerir.

E-ticaret sitesi: Ürünlerinizi online olarak satmak ve sürekli bir gelir akışı elde etmek mi istiyorsunuz? Bir online mağaza açmanın zamanı gelmiş demektir. Siparişlerinizi takip etmekten, kolayca ödeme almaya kadar her şeyi tek bir yerden yönetebilirsiniz.

Sosyal gönderiler: Göz alıcı sosyal medya grafikleri oluşturarak ve gönderilerinizi doğrudan Facebook ve Instagram'da paylaşarak marka bilinirliğini artırın ve sitenize trafik çekin.

Videolar: Videoların web sitenize gelen organik arama trafiğini %157 artırabileceğini biliyor muydunuz ? Size kitlenizle etkileşim ve trafik geliştirmek için özelleştirilmiş videolarla web sitesi tasarımı artırabilirsiniz. Bunlar, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tanıtmak, heyecan verici güncellemeleri paylaşmak ve daha fazlası için kullanılabilir.

09. Herkes için erişilebilir hale getirin


Bu günlerde, gerçekten harika bir web sitesi tasarımına herkes erişebilmelidir. Web erişilebilirliği, yetenekleri ne olursa olsun tüm insanların web sitenizi rahatça deneyimleyebilmesini ve web sitenizle etkileşime geçebilmesini sağlar. Buna görme bozukluğu, geçici yaralanmalar, işitme kaybı ve daha fazlası olan kişiler dahildir. Bir milyardan fazla insanın bir tür engellilikle yaşamasıyla, herkesin ihtiyaçlarının karşılanması çok önemlidir. Ayrıca sizin ve işletmenizin kapsayıcılık ve çeşitliliğe değer verdiğinizi gösterir.

Web sitenizdeki kullanıcı deneyimini herkes için iyileştirmenin birkaç yolu vardır. Farklı bilgi düzeylerini tanımlamak için net başlıklar kullanarak web sitenizin düzenini hiyerarşik olarak oluşturduğunuzdan emin olun. Ayrıca sitenizin bir tuş takımı ile tamamen çalışır durumda olduğundan emin olun, resimleriniz için alternatif metin yazın, başlık etiketleri kullanın ve daha fazlasını yapın.

10. Mobil için optimize edin


Daha küçük ekranlar, daha küçük etki anlamına gelmez. Akıllı telefon ve tablet kullanımındaki artışla birlikte, mobil web sitesi tasarımınızı optimize ederek tüm cihazlarda sorunsuz bir ziyaretçi deneyimi sağlamanız çok önemlidir.

Bir site oluştururken, Responsive tasarım ile sitenizin bir mobil sürümü otomatik olarak oluşturulur. Bu, sıfırdan yeni bir yapı inşa etme konusunda endişelenmenize gerek olmayacağı anlamına gelir. Ancak, içeriğinizi bu daha küçük yapıya uyacak şekilde optimize ettiğinizden emin olmak yine de size kalmış.

İlk olarak, mobil web sitesi tasarımınızda, kesinlikle gerekli olmayanları kaldırarak, sayfada yalnızca en önemli öğeleri tutmaya çalışın. İkinci olarak, menünüz veya adınız gibi en önemli bilgi parçalarını buraya yerleştirerek ekranın üst kısmındaki alanı optimize edin. Ziyaretçilerinizin ilk göreceği şey budur, bu nedenle ilgi çekici ve bilgilendirici olmasını sağlayın.

11. SEO'nuzu güçlendirin


Bir web sitesi tasarladıktan sonra, ziyaretçi sayısının artmasını izlemekten daha tatmin edici bir şey olamaz. Web sitenize gelen trafiği artırmanın bir yolu, SEO'nuzu geliştirmektir. SEO (arama motoru optimizasyonu), web sitenizin içeriğini arama sonuçlarında iyi sıralanacak şekilde optimize etme uygulamasıdır.

SEOda, sonuç almak için zaman, sabır ve sebat gerekir, ancak web sitenizi tasarlarken SEO'nuzu kurmaya başlayabilirsiniz. En iyi sonuçlarda sıralama şansınızı artırmak için içeriğinize uygulayabileceğiniz bazı SEO ipuçları:

Anahtar kelime araştırması yapın: Anahtar kelime araştırması, sitenizle en alakalı anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olur. Onlara sahip olduğunuzda, bir ana anahtar kelime ve birkaç ikincil anahtar kelime seçin - ancak bundan fazlasını değil. Anahtar kelimelerinizi sitenizdeki stratejik konumlara yerleştirin, ancak aşırıya kaçmayın. Arama motorları, içeriklerine doğal olmayan bir şekilde anahtar kelimeler "dolduran" web sitelerini cezalandırır.

Site içi SEO'yu kullanın: Bu, arama motorlarına sayfalarınızın ne içerdiğini söylemekle ilgilidir. Her sayfada, web sitesi oluşturucunuz sizden meta verileri doldurmanızı isteyecektir. Buna URL, SEO başlığı (Google'ın sonuç sayfasında gördüğünüz mavi bağlantı) ve açıklama dahildir. Ziyaretçiler bu unsurları fark etmesede, sıralama söz konusu olduğunda önemlidir.

Alternatif metin ekle: Alternatif metin, resimlerinize verdiğiniz açıklamaları ifade eder. Bunlar ziyaretçileriniz tarafından görülmeyecek, ancak medyanın ne hakkında olduğu konusunda Google'a güçlü bir ipucu vermektedir. Alternatif metin, görsel içeriğinizin Google sonuç sayfalarında görünmesine yardımcı olur. Ayrıca, resimleriniz için SEO dostu alt metin yazmak da web sitenizin erişilebilirliğini iyileştirmede önemli bir uygulamadır.

Dahili bağlantıyı artırın: Bu, nihayetinde Google botlarının web sitenizde gezinmesini ve web sitenizi tanımasını kolaylaştıracaktır. Web sitesi tasarımınız boyunca bağlantılar eklemek, ziyaretçileri daha fazla sayfa keşfetmeye teşvik edecektir.

12. Ziyaretçilerle etkileşim kurun


Bu günlerde ziyaretçiler, sitenizde ve ötesinde sizinle etkileşim kurmayı bekliyor. Bir web sitesi tasarlarken aşağıdaki özelliklerden bazılarını dahil etmek, hedef kitlenizi bağlı ve bilgili tutacaktır. Takipçilerinizle birden fazla kanal üzerinden bağlantı kurmak, onlarla ilişkiler kurmanın güçlü bir yoludur - ve sonuçta sitenize daha fazla ziyaretçi gelmesini sağlar.  

Canlı sohbet: Sitenize canlı sohbet widget'ı eklemek , ziyaretçilerinizin sizinle etkileşim kurma becerisinde büyük bir fark yaratır. Hızlı müşteri desteği sağlamak veya kararsız ziyaretçilerin alışveriş sepetine gitmelerine yardımcı olmak için olsun, kullanıcılarınızın ekranının altındaki bu küçük pencere kolay bir eklentidir.

Sosyal medya: Web sitenize benzer şekilde, sosyal medya kanallarınız da çevrimiçi varlığınızın önemli bir yönüdür. Web sitenizi tasarlarken, sosyal takipçilerinizi oluşturmak için sosyal hesaplarınıza bağlantılar ekleyin ve ziyaretçilerin sizinle bağlantı kurması için başka bir çıkış noktası sağlayın. Bunlar, menü altı, sayfanızın sağ veya sol tarafında veya alt bilgi gibi görünür bir yerde bulunmalıdır.

Bülten: E-posta pazarlaması, hedef kitlenizle bağlantı kurmanın harika bir yoludur. Ziyaretçileri çevrimiçi mağazanızdaki en son satışlar hakkında bilgilendirmek, yeni blog makalelerini tanıtmak veya abonelerle başarılarınızı kutlamak için e-posta haber bültenlerini kullanabilirsiniz. Web sitenize bir kayıt formu yerleştirerek ziyaretçileri bülteninize abone olmaya davet edin.

Formlar: Müşterilerinizle uzun süreli ilişkiler kurmanın güçlü bir yolu, onlardan geri bildirim istemektir. Web siteniz için online bir form oluşturmak, ziyaretçilerin ürünleriniz, hizmetleriniz, web siteniz veya müşteri desteğiniz hakkındaki düşüncelerini paylaşabilecekleri güvenli bir yere sahip olmalarını sağlar.

13. Geri bildirim isteyin


Bu noktada, bir web sitesini nasıl başarılı bir şekilde tasarlayacağınızı biliyor olabilirsiniz, ancak yine de büyüme için yer var. Tarafsız olmak, kendi eseriniz söz konusu olduğunda özellikle zordur, bu nedenle bir web sitesi tasarlamak güvendiğiniz kişilerden dürüst geri bildirim istemeyi gerektirir.  

Eleştirilerine açık olun ve duyduklarınızdan her zaman hoşlanmayabileceğinizi unutmayın. Kusursuz bir nihai sonuç elde etmek için bir arkadaşınızdan veya meslektaşınızdan aşağıdaki unsurları tekrar kontrol etmesini isteyin:

Metin doğru mu? Yazım hataları, oluşturmak için çok çalıştığınız profesyonel itibarınızı mahvedebilir.

Sayfalarda gezinmek kolay mı? Sitenizin stratejik bir sayfasını bulmak çok uzun sürüyorsa, site mimarinizi yeniden düşünmeniz veya menünüzün görünürlüğünü iyileştirmeniz gerekebilir.

Web tasarımınız mobil cihazlar için optimize edilmiş mi? İnternet kullanıcılarının %50'den fazlası bir mobil cihaz kullanarak web sitelerine göz atıyor. Kesinlikle dünya nüfusunun yarısını hayal kırıklığına uğratmak istemezsiniz.

Tüm linkler çalışıyor mu? Hiçbirinin 404 sayfası döndürmediğinden emin olmak için her bağlantıya tıklayın eğer bulunamıyorsa bu, sayfanın artık mevcut olmadığını gösterir.

SEO öğeleri doğru bir şekilde doldurulmuş mu? Alt metinden başlık etiketlerine kadar, daha üst sıralarda yer alabilmeniz ve arama motoru görünürlüğünüzü artırabilmeniz için doğrulanması gereken bazı öğeler vardır.

14. Yayınlayın ve güncelleyin


2022'de bir web sitesine sahip olmak bir zorunluluktur. Ancak asıl farkı yaratan, güncel bir web sitesine sahip olmaktır. Çok uzun süredir atıl kalmış gibi görünen bir site, çekici değildir ve güvenilmezdir. Uyanık olduğunuzdan, gelişmelerden haberdar olduğunuzdan ve içeriğinizi olabildiğince sık güncellediğinizden emin olun.

Sürekli büyüyen ve gelişen bir web sitesi tasarlamayı öğrenirken, sitenizi nasıl güncelleyeceğinizi de bilmeniz gerekir. Her zaman iyileştirmeye yer vardır ve web sitenizin tasarımının güncel kalmasını sağlamak istersiniz.

Web tasarım trendlerine ayak uydurarak bilgili olun ve bu bilgiyi sitenizin tasarımını fazla mesai güncellemek için kullanın. İçeriğinizi de güncel tutmayı unutmayın. Her zaman alakalı olduğundan ve ziyaretçilerinize sektörünüzdeki en son gelişmelerden haberdar olduğunuzu kanıtladığından emin olun.